2005-07-26 11:54:38• hírek • x

A jazz rövid története

A jazznek hosszú és bonyolult múltja van. Igazán senki sem állíthatja, hogy minden részletet pontosan el tud mondani, de abban mindenki egyetért, hogy a jazz hazája az USA. Bár a zenei műfaj az afrikai dobok ritmusából ered, átkelt az óceánon, és a gyapotültetvényeken dolgozó rabszolgákkal együtt érkezett meg Amerikába. Ebben a cikkben egy rövid áttekintés mutatunk be a jazz életpályájáról.

New Orleanst tartják a jazz szülőhelyének, innen terjedt el más amerikai államokba, kezdetben a Mississippi folyó mentén, ahol híressé vált. A jazz ma már világszerte ismert, és nemcsak a zene területén, hiszen már hazánkban is vannak olyan jazz tematikájú kaszinók, ahol egy valóságos jazz birodalomba kerülünk. Az onlinekaszinok.net oldalán keresgélve könnyedén lehet ilyen online oldalakat találni, amit az otthon kényelméből lehet élvezni.

A jazzről dióhéjban…

Az Amerikában született jazz az országnak a kulturális sokszínűségét és individualizmusát tükrözi. Lényege a nyitottság és személyes kifejezés az improvizáción keresztül. Története során a jazz bejárta a populáris zene és a művészzene világát, stílusai annyira változatosak, hogy az egyik előadó hangzása teljesen függetlennek tűnhet a másiktól. Először csak bárokban játszották, de ma már klubokban, koncerttermekben, és nagy fesztiválokon is hallható.

 

Születési helye és ideje...

A louisianai New Orleansban a 20. század végén szinte minden kultúra keveredett. Nagy kikötőváros lévén, a világ minden tájáról gyűltek össze ott emberek, aminek eredményeként a zenészek különféle zenei stílusokkal találkozhattak. Az európai klasszikus zene, az amerikai blues és a dél-amerikai dallamok és ritmusok egyesültek, és létrejött az úgynevezett jazz. A jazz szó eredete széles körben vitatott, bár úgy gondolják, hogy eredetileg szexuális kifejezés volt.

Hírességek, aki neve összefonódott a jazz történetével

Louis Armstrong

A New Orleans-i, majd chicagói trombitás a modern jazz-improvizáció atyjának számít. Trombitaszólói dallamosak és játékosak voltak, tele energiával, ami csak menet közbeni komponálásból származhatott. Tudta, hogy egy fontos dolog van, ami megkülönbözteti a jazz zenét, az pedig az improvizáció.

Az 1920-as és 1930-as években számos csoport vezetőjeként Armstrong számtalan más művészt inspirált arra, hogy saját zenét alkossanak. A korai felvételeknek köszönhetően Armstrong és mások zenéje New Orleansból széles rádióközönséghez is eljuthatott.

A zene népszerűsége így növekedni kezdett, és az ország jelentős kulturális központjaiban jazz zenekarok kezdtek fellépni. Chicagóban, Kansas Cityben és New Yorkban az 1940-es években zajlottak a legvirágzóbb zenei színterek, ahol a tánctermek zsúfolásig megteltek. Ezt az időszakot swing korszaknak is nevezik.

Billie Holiday

Az 1930-as és az 1950-es évek egyik legnagyobb jazz énekesnője, aki óriási érzelmeket tudott kihozni bármely jazz dallamból. Első felvételeit Benny Goodmannel készítette, de világhírnevet a Count Basie Orchestra-val szerzett.

Duke Ellington

A befolyásos zenekarvezető, zeneszerző és zongorista, a Big Band-korszak úttörője volt, bandája több mint 50 évig kitartott New York-i székhellyel, bár turnéztak szerte a világon. Széles körben elismerik Amerika legnagyobb dalszerzőjeként.

Ella Fitzgerald

Az egyik legnépszerűbb jazz énekesnő, élete során 40 millió lemezt adott el, és saját zenekara élén turnézott a világban. Karrierjét a Big Band korszakában kezdte, de alkalmazkodott a bebophoz és más stílusokhoz, úttörővé vált a scat éneklésben is.

A jazz egy nagyon fejlett művészeti forma, amely folyamatosan fejlődik és számos irányba terjeszkedik. Mivel minden évtized zenéje különbözik az azt megelőzőtől, népszerűsége továbbra is töretlen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: